You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.


Waarom bio?

Bij een traditionele haarkleuring moeten eerst de natuurlijke pigmenten worden vernietigd. In de biologische produkten zijn de pigmenten reeds vooraf aanwezig.

Deze kleurdeeltjes zullen zich vasthechten aan en net achter de haarschubben. Er moeten dus geen sterk verwekende bestanddelen zoals ammoniak gebruikt worden. Waardoor de kracht, de glans en de souplesse van het haar kan behouden worden.

Bij de traditionele kleuringen irriteert het vrijgekomen ammoniakgas ook de luchtwegen en bevatten ze bovendien sporen van kankerverwekkende stoffen. Bovendien kan de kapper met de biologische kleuring altijd bijsturen. De trendykleuren van vandaag stellen vaak een chemisch probleem. Met de biologische kleuringen toveren wij ze zo uit ons palet. De klant behoudt deze kleur 2 tot 3 maanden. Maar wie wil kan elke dag zonder probleem van haarkleur veranderen zonder het kapsel te terroriseren.

Dat de biologische kleurprodukten geen bijtende stoffen bevatten merk je zodra je aan de geopende tube ruikt. De traditionele tube doet je achteroverslaan van de ammoniaklucht, de biologische kleuring ruikt als je doordeweekse lichaamscreme. Maar wat bevatten de biologische kleurprodukten dan wel? Als basisprodukt klei uit de woestijn die o.a. met kruidenpigmenten en zijde uit de larven van de zijdevlinder wordt vermengd.

Voor extra glans wordt er achteraf nog pure zijde aan toegevoegd wat de haarzachtheid en uitkambaarheid gevoelig verbetert.

Gezonder en zotter maar zeker niet duurder...
Voor alle duidelijkheid de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • haarconditie blijft optimaal
  • niet duurder
  • de mooiste kleuren
  • zonder ammoniak
  • grijsdekkend
  • met pure zijde voor meer glans
  • minder milieubelastend
  • niet getest op dieren

Speciale huid-en haarbehandeling:

  • U kan bij ons ook terecht voor een behandeling van een zware schilferaandoening en vette hoofdhuid, wij behandelen dit met klei, lavendel, verse kruiden en vloeibare zijde. Deze kruiden zijn o.a. citroenkruid, lavendel en kamille. Succes gegarandeerd. Dus spring gerust eens binnen voor vrijblijvende informatie.
  • De hair shocktherapy: Wanneer u volledig beschadigde haren hebt vanwege slechte haarkleuringen, teveel zon of gebruik van slechte tang of produkten kan u bij ons terecht voor een complete zijdebehandeling die uw haren terug in goede conditie brengen. Het resultaat is verbluffend. Vraag meer info.

Gentse biokappers sterk overtuigd van hun producten.

Er zijn in Gent verschillende kapsalons te vinden die zich profileren als natuur- of biokapper. Frontaal onderzoekt in welke mate zij zich engageren voor milieu en gezondheid. We gingen op gesprek bij enkel kappers. We vroegen naar hun persoonlijke zoektocht en motivatie, en de producten en behandelingen die ze aanbieden.

Hervé biokapper:

De Biokapper is van alle Gentse natuur- en biokappers misschien wel de meest gekende, omwille van zijn centrale ligging vlakbij de Zuid.

Frontaal: Als biokapper werk je met biologische producten. Welke meerwaarde hebben deze producten, naast uiteraard de milieuvoordelen?
Hervé: De milieu-en gezondheidsvoordelen zijn het grootst bij de haarkleuringen. Bij een traditionele kleuring moeten eerst de natuurlijke pigmenten worden vernietigd. In de producten die ik gebruik zijn de pigmenten reeds vooraf aanwezig. Deze kleurdeeltjes zullen zich vasthechten aan en net achter de haarschubben. Op die manier werken de kleuringen van het merk Farouk Systems. Verder kweek en meng ik verse kruiden (zoals citroenkruid en lavendel) voor kleuringen en hoofdhuidaandoeningen. Er moeten bij mij geen bijtende bestanddelen gebruikt worden zoals ammoniak, waardoor de kracht, de glans en de soepelheid van het haar behouden blijft.

Frontaal: Welke ingrediënten gebruik je dan ter vervanging van de chemische stoffen?
Hervé: Mijn haarkleuringen hebben als basisbestanddeel klei en zijde. Als je mij zou vragen om mijn producten op te eten, ik zou niet aarzelen. In plaats van zuurstofwater gebruiken we zuurstofcrème. Dat is niet schadelijk: bij gebrek aan zonlicht is het wel nodig om de haarschubben te openen en weer te sluiten. Daardoor dringt het product wel in het haar, maar niet tot in de kern. Ook zijde sluit de haarschubben. Het geeft bovendien een extra glans aan het haar. Al mijn producten zijn biologisch volgens de norm van Amerika. Er is immers geen label op bioproducten in cosmetica in Europa. In Amerika wordt het label ‘bio’ toegekend van zodra er meer dan 30% van de ingrediënten biologisch is.

Frontaal: Werken biologische haarkleuringen even goed als traditionele?
Hervé: Biologische kleuren wassen sneller af, dat is een nadeel. We moeten een verzorgingsgamma meegeven voor thuis om de kleur langer te laten meegaan. Maar onze producten en behandelingen zijn op zich niet duurder dan bij de gewone kappers. Bovendien geven we een extra service mee. Wie hier over de vloer komt, wordt niet alleen gekapt, maar krijgt ook een massagebeurt mee. Ik ben een trendkapper, op vlak van knippen en op vlak van welbevinden van mijn klanten. Bij mooi weer knippen we overigens buiten. Kleuringen komen daardoor beter tot hun recht. De zuurstofcrème die we toevoegen aan kleuringen kan bij zonnig weer weggelaten worden. Maar het is vooral ontspannend voor mijn klanten. En niet te vergeten: energiebesparend, want er is geen verlichting nodig.

Frontaal: Kun je onze lezers een behandeling of product aanraden?
Hervé: Voor de dagelijkse verzorging van het haar kan ik onze Biosilk aanraden, een product op basis van zijde. Het geeft extra glans en voedt het haar daar waar het beschadigd is. Het bevat 19 van de 21 atomen die ook in ons lichaam aanwezig zijn en heeft daardoor een lichaamsopbouwende werking.

Biokappers: Ecologische kappers in opmars.

De Gangbare kapsalon lijkt soms op een chemisch laboratorium: ammoniak, polyaromatische koolwaterstoffen,... zijn nefast voor de gezondheid van kapster en klanten, en slecht voor het milieu. Volgens de biokappers zijn de conventionele producten ook vaak slecht voor de haren. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat het aantal biologische kappers snel toeneemt...

Vooral gangbare haarkleuringen zijn biokappers een doorn in het oog. Want daarbij komt ammoniak vrij. Dat irriteert de luchtwegen en komt via de hoofdhuid in de bloedbaan terecht. Het is één van de oorzaken van de allergieën zoals kapperseczeem. Maar ook de aanwezigheid van peroxide, polyaromatische koolwaterstoffen en zware metalen zijn ver van gezond. Wetenschappers van het Norris-centrum te Californië stelden dan ook vast dat de vrouwen, die hun haar minstens éénmaal per maand een conventionele permanente kleur laten geven, dubbel zoveel kans op blaaskanker hebben. Mensen die gedurende minstens 10 jaar in een kapsalon werken, hebben zelfs vijfmaal meer kans op de aandoening. Maar ook voor de haren zelf is conventionele kleuring nefast.

Mmmm... verf!

Hervé Lauwaert is zoon van een scheikundig ingenieur, die les gaf aan de kappersschool waar ook zijn zoon het vak onder de knie kreeg. Door zijn achtergrond begreep de leraar dan ook heel goed aan welke gevaarlijke stoffen zijn leerlingen blootstonden, maande ze aan handschoenen te dragen bij het kleuren van haar, en merkte op dat deze activiteit eigenlijk, gezien de schadelijke uitwasemingen, onder de dampkap zou moeten plaatsvinden. Hervé ondervond de tekortkomingen van gangbare kapsalons aan den lijve: hij kreeg huiduitslag en eczeem, en stopte er dan ook mee na drie jaar. Hij zocht een natuurlijk alternatief en vond het in een kappersbeurs in het italiaanse Bologna. Vandaag is hij zaakvoerder van het trendy, De Biokapper te Gent, waarmee hij naar eigen zeggen één van de eerste ecologische kappers van Europa was. Maar hij gelooft niet alleen in natuurlijke producten omwille van de gezondheid ervan. “ De conventionele haarkleurmethode gebruikt chemische producten die in het merg van het haar dringen. Ze verwijderen er de natuurlijk aanwezige pigmenten en voegen er daarna andere aan toe. Deze werkwijze maakt het haar bros en fijn. Onze biologische kleurmiddelen evenwel bestaan uit onschadelijke producten: vooral kleideeltjes uit de woestijn, waarop zich pigmenten uit kruiden - zoals citroenkruid, lavendel,...- en andere planten hebben vastgezet. Deze partikeltjes zetten zich dan vast achter de schubben van het haar. Maar er zit ook zijde in. Andere grondstoffen voor mijn producten zijn onder meer honing en olijfolie. Als je mij zou vragen om die producten op te eten, zou ik geen moment aarzelen.” Maar Hervé wil ook milieuvriendelijk zijn. Daarom heeft hij zijn interieur zoveel mogelijk laten opbouwen uit natuurlijke materialen, zoals muren uit klei en frames uit hout. En hij wil binnen enkele maanden 140m2 zonnepanelen op het dak monteren. Ook regeneratietanks staan op zijn verlanglijstje: deze moeten toelaten om water, na zuivering, te hergebruiken. “Een Belg stapt namelijk gemiddeld eenmaal per maand bij een kapper binnen, en per bezoek wordt zo’n 10 liter water gebruikt. Reken maar uit!”

In de wijde natuur.

Hervé Lauwaert reist vaak. Ten eerste omdat hij een veelgevraagde kapper is, die onder meer in Dubai en New York aan het werk is geweest, en prijkte in magazines als Vogue, Flair en Feeling. Hij doet inspiratie op in Parijs en Londen. Maar ook in Thailand en Afrika! “ Vooral in Zuidoost-Azië zag ik hoeveel buiten gebeurt. Ook haar knippen! Toen heb ik de idee opgevat ook op mijn terras een kapsalon te beginnen, een initiatief dat zowel door de klanten als mijn medewerksters op prijs wordt gesteld. Bijkomend voordeel is dat mijn biologische haarkleuringen er sneller werken doordat buiten meer zuurstof aanwezig is. En ik verbruik minder energie, omdat ik daar geen verlichting nodig heb!”

Ecologisch of biologisch.

Helaas bestaat er geen biogarantielabel voor ecologische kappers, noch voor hun producten. “ De bereidingen die zij gebruiken- shampoo, haarkleuringen,... - komen namelijk, net als cosmetica, badzout,... enkel in aanmerking voor een ecogarantielabel,” stelt Muriel Huybrechts, medewerkster van Bioforum. Maar ook het biokappen an sich kan worden gecertificeerd door onafhankelijke controleorganisaties in het kader van dat Ecogarantielastenboek, legt ze uit. Helaas zijn er in België nog geen biokappers die dit label op zak hebben. Dat zou nochtans een positieve evolutie zijn, want hun aantal neemt snel toe. “ We hopen dan ook dat de eerste gegadigden zich in 2009 of 2010 melden,” besluit Muriel. Intussen voeren een aantal mensen titels als ‘biologische kapper’ en ‘natuurlijk kapsalon’ onterecht. Maar hoe kan de klant het kaf van het koren scheiden? Dat blijkt niet eenvoudig. Maar wanneer u na twee kleurbehandelingen merkt dat uw haar droger wordt en moeilijker te kammen, mag u volgens enkele insiders wantrouwen beginnen koesteren. En als het dof en fijn wordt eveneens...

Bijna natuurlijk kleuren : niet nieuw, wel moeilijk.

Hervé Lauwaert werkt sedert 1988 met Farouk - ionische, ammoniavrije kleuringen- en met eigen natuurlijke kruidenpreparaten.

Zijn techniek levert schitterende resultaten op zonder schade voor de klant en het milieu, maar eist van de kapper wel perfecte kleurenkennis. Hetgeen minder vanzelfsprekend is dan men denkt.

De deuren naar het terras staan wagenwijd open. Twee klanten met kleuring op het haar zitten de inwerktijd uit. Maar dan wel op een heerlijk groen terrasje. Uitzonderlijk in België, zo’n buitenkapper. Het is trouwens niet enkel aangenaam en esthetisch, het is ook functioneel, want het zonlicht werkt mee aan de verwerking van de pigmenten in het haar. Een gesprek met Hervé is altijd moeilijk, maar ontzettend boeiend. Hij heeft al zoveel meegemaakt: opleidingen, wedstrijden, kampioenschappen... Hervé kent van vele mijlpalen in de coiffure de achtergrond en vertelt met veel plezier anekdotes, zodat je soms zit te gieren van het lachen, al is het onderwerp zelf niet eens grappig. Hij lijdt aan de ziekte van Hodgkin, hetgeen hem veel heeft doen nadenken, niet alleen over de zin van het leven, maar ook over alles wat hij als kapper doet. Hij weet dat zijn tijd beperkt is. Hetgeen zijn verantwoordelijkheidszin voor zijn echtgenote Marianne en zijn twee kinderen nog heeft aangescherpt.

De veroorzaakte vervuiling kan niet helemaal ongedaan gemaakt worden, maar wel tot het minimum herleid. Want kiezen voor natuurlijke kleuringen is goed voor de klant, maar zeker ook goed voor de kapper, want die ademt geen ammonia in en zijn huid komt er niet mee in contact. Hij werkt met zonnepanelen, gelooft in windenergie, krijgt geen groen licht van het gemeentebestuur om een watertank te steken, al is zwart op wit bewezen dat die nuttig en ecologisch verantwoord zou zijn. “ Het is toch niet meer van deze tijd om drinkwater te gebruiken om haren te wassen? Het kost veel te veel om water te zuiveren en tot drinkwater te maken, terwijl we het zelf zouden recycleren om het als spoelwater te kunnen gebruiken. Wist u dat we bij een kleuring zo’n 80 liter spoelwater gebruiken? Dat zijn tegenwoordig ook gigantische energierekeningen. Het is de hoogste tijd dat we het allemaal over een andere boeg gooien. Na de boodschap van Al Gore luisteren gelukkig steeds meer mensen naar de ecologische alarmketen.”

Waarom is niet iedereen dertig jaar geleden al ecologisch beginnen denken?

We zijn al veel te laat. Door opstapeling in het lichaam van benzenen en tolueen zijn er zoveel blaas- en keelkankers. Toch kiezen mensen jammer genoeg altijd de gemakkelijkste oplossing: die van het snel geld verdienen. Ze blijven zelden bij de consequenties stilstaan, als die al bekend zijn. Vandaar dat ik zoveel mogelijk met de natuur meewerk, zowel in de kleurkeuze als in de kapselkeuze. Wij houden rekening met de kwaliteit van het haar, met de inplanting... De keuze voor Farouk was zoveel jaren geleden dan ook vanzelfsprekend. Zij werken op basis van zijde om de haren tijdens het kleuren al te herstellen.”

Kunt u dan met deze kleuring tegemoet komen aan de wensen van al uw klanten?

“ Niets is perfect, ook de natuur niet. Uiteraard kunnen we niet doorgaan tot het platinablonde en het donkerrode: deze tinten komen in de natuur ook niet voor. Verder hangt het van de creativiteit van de kapper af, en van zijn beheersing van de ster van Oswald (over de complementariteit van kleuren, red.) Verder werken wij ook met eigen kruidenpreparaten om accenten te leggen en gaan we nooit heel hoog in de volumes. Wij werken met 5, 10 en soms met 20, en gebruiken de zon als katalysator. Als het weer dat toelaat natuurlijk.”

Wat is technisch het verschil tussen een vrij natuurlijke kleuring en een andere?

“ De algemeen verspreide kleuring gebruikt wekende chemische producten om de pigmenten te verwijderen en voegt er nadien pigment aan toe. Eerst is er dus sprake van afbreken, alvorens kleur op te bouwen. Het is een veilige, zeer betrouwbare maar weinig natuurvriendelijke en toch nog steeds wijd verspreide methode. Natuurkleuring brengt pigment boven op de bestaande, zonder verwekende delen, zodat het haar kracht, souplesse en glans bewaart.”

Van glans gesproken: u voegt er aan de natuurlijke nog toe door zijde-extracten te gebruiken en met de Chi-stijltang te werken?

“ Dat is eveneens een kostbaar instrument, omdat het de juiste temperatuur aanhoudt om de haren te verzegelen zonder ze ooit te verbranden, en ze intussen heel glad en glanzend maakt. Klanten die ermee beginnen kunnen of willen niet meer zonder. De Chi-producten brengen een supplementaire glans en bescherming. Zijde heeft verzwakte haren veel te bieden: het kan de tekorten letterlijk compenseren, en dat is meteen en zeker op termijn te zien.”

Biokappers

Waarschijnlijk wist u al dat aandoeningen van huid en luchtwegen bij kappers en kapsters vaker voorkomen dan bij de rest van de bevolking. Het wordt mettertijd echter steeds duidelijker, dat de in het kapsalon gebruikte chemicaliën aan de basis liggen van nog een aantal andere kwalen. Bij kapsters en kappers komen eczematische aandoeningen en allergieën significant vaker voor dan bij andere mensen. Het ammoniakgas, bijvoorbeeld, is een van de stoffen die de luchtwegen kan irriteren. Bovendien lopen vrouwen die hun haar een permanente kleur laten geven, meer kans op kanker. Wetenschappers van het Norris-centrum voor kankeronderzoek in Californië wijzen vooral peroxide met de vinger, dat dient om het haar te bleken, zodat het gemakkelijk een nieuwe kleurstof opneemt. De onderzoekers zijn ook niet te spreken over ammoniakverbindingen die door de hoofdhuid kunnen dringen en in de bloedstroom terechtkomen, en zo eventueel hun weg vinden naar de blaas. Wie zijn haar zo kleurt loopt grotere kans om blaaskanker op te lopen. De kappers die dagelijks in contact komen met die producten lopen vijf keer meer kans om kanker te krijgen. De menstruaties bij kapsters blijken overigens ook heel vaak gestoord te zijn, en ze hebben vaker last van PMS. De kans op erfelijke afwijkingen bij kinderen van kapsters is eveneens vergroot.

Biokappers in Gent

In Gent is ons slechts één biokapper bekend: Hervé Lauwaert, die zijn zaak de naam ‘Biokapper’ heeft meegegeven. De zaak, gelegen in de Zuidstationstraat 16 te Gent (vlakbij het Woodrow Wilsonplein), ziet er opmerkelijk trendy en stijlvol uit. “ De producten die nodig zijn om het haar een permanente krul mee te geven bijvoorbeeld, bevatten waterstofsulfide, wat echt niet goed is voor het milieu. We doen het enkel als de klant sterk aandringt,” aldus Hervé Lauwaert. “ Het haar verven daarentegen kan wel. In tegenstelling tot andere kapperszaken zijn onze biologische producten, ‘ Sunglitz’ en ‘Bioglitz’ , samengesteld uit natuurlijke pigmenten, kruiden, proteïnen, honing en zijde. De biologische kleuring is niet duurder dan de chemische, en het duurt zelfs minder lang om ze aan te brengen. Een chemische kleuring ,waarin zich zaken bevinden als PAK’s, poly-aromatische koolwaterstoffen dus en ammoniak, dringt door tot in het merg van elk haartje. De biologische kleuring dringt slechts tot net achter de haarschubben door. Daardoor behoud je de kracht, de glans en de souplesse van het haar. De natuurlijke drager van de kleurstof is woestijnzand. Dat is namelijk zo fijn dat het niet klontert. Bovendien kan ik met de biologische kleuring altijd bijsturen. Daarmee wordt een product op het haar gezet, terwijl de chemische methode eerste de originele kleur aan het haar onttrekt en dan pas zijn nieuwe kleur afgeeft. De biologische kleur blijft twee tot drie maanden behouden. De prijs is, zoals voor al onze aanbiedingen, te vergelijken met die van een normaal kapsalon.” Zoals alle biologische producten dus: gezond voor de klant, zijn haardos, de kapsters, en zo merkte ik op, het milieu. “ Inderdaad! Die overtuiging hebben we. Een belg stapt per maand gemiddeld eenmaal bij de kapper binnen. Per bezoek wordt trouwens zo’n tien liter water verbruikt. Reken maar uit!”

Milieu bewust?

Nader onderzoek leerde me echter, dat het waterverbruik bij de Sunglitz-producten niet lager ligt dan bij andere kappers. Ook bestaat er nog geen externe controle, die uitzoekt of de werkwijze van biokappers echt wel de naam ‘ biologisch’ verdient. Volgens Hervé Lauwaert is men daar in Brussel wel mee begonnen, zij het schoorvoetend. De producten zouden wel, naast gezonder, ook biologisch afbreekbaar zijn, en de verpakkingen recycleerbaar. Ze zijn niet getest op dieren, en bevatten geen dierlijke bestanddelen- blijkbaar wordt de zijde, waarvan nochtans wordt gezegd dat ze effectief van zijderupsen afkomstig is, niet als dusdanig beschouwd. Naast ‘Sunglitz’ en ‘Bioglitz’ zijn er nog meer producten die beweren aan de vereisten ‘milieuvriendelijk-diervriendelijk’ te voldoen, zoals L’Anza, een Amerikaans product op natuurbasis; Aquaflush, dat een rol speelt bij het aanleggen van een permanentbehandeling, bespaart liters water, en bevat geen oxidatiemiddelen, siliconen of anionische en kationische tensiden; Organic Colour System, gemaakt op natuurlijke basis, en zonder ammoniak of resorcinol; de Q-lijn; en enkel producten van Wella. Aangezien er, zoals eerder gemeld, in ons land geen externe controle of keurmerk bestaat, neem ik echter aan, dat dit met een flinke korrel zout mag worden genomen, hoewel de producten van de Gentse Biokapper naar alle waarschijnlijkheid aardig aan de vereisten voldoen en in de regio het meest tegemoetkomen aan de verwachtingen inzake de gezondheid van de kapsters, de klant, en milieuvriendelijkheid. Het salon verdient dus het bezoek van de milieubewuste consument, zeker wanneer het gaat om een behandeling als het verven van het haar. Overigens is het bemoedigend vast te stellen dat ontzettend veel traditionele producten in de sector zich onder druk gezet blijken te voelen om op z’n minst de indruk te geven dat hun assortiment aan bovenvermelde eisen voldoet, en dit lijken ze niet als triviaal, maar als essentieel te beschouwen. Desondanks blijkt op het terrein, ook in Gent, dat het milieu niet de hoofdbekommernis lijkt te zijn van biokappers, maar wel de gezondheid van de kapsters en kappers- wat uiteraard eveneens uitermate lovenswaardig is-, en de mildheid ten aanzien van de haardos, waarbij de groene meerwaarde dan eerder als een positief nevenverschijnsel wordt beschouwd. Uit de aantallen biokappers (behalve ‘Biokapper’ vond ik er geen andere in het Gentse) blijkt eveneens hoezeer biologische kapsalons nog een potentieel winstgevende niche zijn voor de opmerkzame ondernemer. Met het Sunglitz-Bioglitz- systeem werken erin ons land tot nu toe zo’n 150 salons, op een totaal van ruim 22.000.

Wie wordt de volgende Gentse biokapper?

Gezond natuurlijk.

Hervé Lauwaert is al vijftien jaar zelfstandig kapper en de laatste negen jaar heeft hij zich gespecialiseerd als BIOKAPPER. Zijn zaak in de Sint-Lievenspoortstraat werd al vlug te klein en daarom werd er gezocht naar een nieuwe locatie. In een pand in de Zuidstationstraat 16 is de biokapper nu al vijf jaar gevestigd. Hervé Lauwaert volgde een opleiding dames- en herenkapper en kreeg toen ook les van zijn vader. Tijdens de lessen scheikunde wees zijn vader voordturend op het gevaar dat schuilt in het gebruik van chemische haarkleuringen.

Omdat Hervé een heel gevoelige huid en luchtwegen heeft, besloot hij zich toe te leggen op het biologische aspect van kleuringen. Een biokapper staat immers synoniem voor haarkleurconsulent. Chemische stoffen of producten tref je niet aan bij de biokapper, hij maakt gebruik van natuurlijke producten: vooral kruiden en klei vormen de basis van zijn producten. Niet alleen de verzorgingsproducten en kleuren zijn van biologische aard, ook het interieur van de zaak is volledig opgebouwd uit natuurlijke zaken: muren zijn opgetrokken uit klei, frames uit hout...

Wanneer een klant zijn zaak binnenkomt, maakt hij aan de hand van digitale foto’s eerst een zorgvuldige analyse van huid, kleur van ogen, wenkbrauwen en haartype om zo de perfecte kleur te kunnen samenstellen. Voor de kleur maakt de biokapper gebruik van drie natuurelementen: water, aarde (in deit geval gepigmenteerde klei) en warmte. De allernieuwste en hippe kleuren voor deze winter zijn caramel, cognac en melkchocolade. Voor de feestdagen krijgen we raad om ons haar op te steken met hier en daar enkele strengen die uit het opsteekkapsel vallen. Op die manier kan je de kleurschakering tot zijn recht laten komen en bekom je een verward, nonchalant effect. Voor kortere coupes zijn vettige en anders gekleurde topjes weer helemaal in.

Om up-to-date te blijven, gaat Hervé regelmatig naar Parijs en Londen. Vooral in Soho en Chinatown zitten belangrijke trendsetters voor de nieuwste stijlen en technieken. Natuurlijk mag de modewereld niet ontbreken, wil je ideeën en creativiteit opdoen.Hervé heeft grote bewondering voor Vivienne Westwood en haalt veel inspiratie uit haar ontwerpen en stijl. Trendgevoelig, perfectionistisch en vol verantwoordelijkheidsgevoel leidt Hervé Lauwaert zijn zaak, waar regelmatig bekend volk over de vloer komt, net zoals mensen die bewust kiezen voor de biokapper omwille van de gezondheid.

Biologische haarkleuring: gezonder en zotter maar niet duurder.

Hervé lauwaert is kapper en pa Lauwaert gaf scheikundeles aan de kappersschool. Bij zijn leerlingen drukte hij erop dat ze omzichtig moeten omspringen met de traditionele, chemische producten om het haar te kleuren. “ Het ammoniakgas irriteert de luchtwegen en bovendien bevatten de chemische kleurproducten kankerverwekkende stoffen”, aldus Hervé.
Toen hij last kreeg van astma, bande hij elke ammoniakgeur uit zijn salon. Sindsdien kleurt hij het haar van zijn klanten met biologische producten.

Terwijl bij een chemische haarkleuring eerst alle kleur aan het haar wordt onttrokken om vervolgens een nieuwe tint in te brengen, geven de biologische producten het haar meteen een nieuwe kleur.

Lauwaert: “ Een chemische kleuring dringt door tot in het merg van elk haartje. De biologische kleuring dringt slechts tot net achter de haarschubben door. Daardoor behou je de kracht, de glans en de souplesse van het haar. Bovendien kan ik met de biologische kleuring altijd bijsturen. De klant behoudt de kleur twee tot drie maanden.”

Dat de biologische kleurproducten geen bijtende stoffen bevatten, merk je van zodra je aan de geopende tube ruikt. De traditionele tube doet je achteroverslaan van de ammoniaklucht, de biologische ruikt als je doordeweekse lichaamscrème. Maar wat bevatten de biologische kleurproducten dan wel?

Lauwaert:” Klei uit de woestijn dat met kruiden wordt bewerkt en gepigmenteerd. Voorts zijde uit de larven van de zijdevlinder, maar ook pure zijde.”

De biologische kleuring is niet duurder dan de chemische en het duurt zelfs minder lang om ze aan te brengen.

Gekker dus modieuzer.

Sunglitz Bioglitz, zoals de biologische kleuringen heten, bieden nog een voordeel: wie wil, kan elke dag drastisch van haarkleur veranderen zonder zijn of haar kapsel te terroriseren.

Lauwaert: “ De trendy kleuren van vandaag stellen vaak een chemisch probleem. Met de biologische producten halen we ze zo uit ons palet.”

Met niets dan voordelen rest de vraag waarom de biologische kleuring de traditionele niet sneller inhaalt?

Lauwaert: “ We werken volgens het principe van de kleurenster van Oswald. Om het simpel te stellen: is er te veel rood in het haar, dan doen we er groen bij. Dat vergt een zekere kleurenkennis van de kapper. Van de ruim 22.000 kappers die ons land rijk is, zijn er slechts 'n 150 die ermee werken.”

Biokapper kleurt met woestijnzand.

De Biokapper. Dat lezen we op de groene lichtreclame van het kapsalon aan de Zuidstationstraat 16 in Gent. Hervé Lauwaert voert die titel, omdat hij het haar van zijn klanten uitsluitend met biologische producten kleurt. Al drie jaar doet hij dat maar pas nu valt dat op zijn etalage te lezen. En meteen werft hij meer klanten.

Gent - Het begon bij de vader van de kapper. Die is scheikundige en fulmineerde al jaren het gevaar van chemische haarkleuring. Daar komt ammoniakgas bij te pas en dat irriteert de luchtwegen. Om maar te zwijgen over de kankerverwekkende stoffen. Vaders geklaag viel bij de zoon niet in dovemansoren. Eenmaal afgestudeerd begon die een zoektocht naar natuurlijke kleurmiddelen. Op een beurs vond hij een firma die deze produkten kon leveren.

“ De natuurlijke drager voor de kleurstof is altijd woestijnzand. Dat is zo fijn dat het nooit klontert. Dat zand wordt met kruiden gekleurd, gepigmenteerd. Ook komt er zijde , onttrokken aan de larven van de zijdevlinder, aan te pas. Ik heb het hier allemaal in afzonderlijke potjes staan, waarmee ik voor elke cliënt de juiste combinatie maak” zegt kapper Hervé Lauwaert. “ Met de chemische kleurstoffen kan je weinig fouten maken. De kleur die op het doosje staat, zal ook de nieuwe haarkleur worden. Bij natuurlijke haarkleurmiddelen is het anders. Je moet weten: als ik deze mengeling op dit soort haar met die natuurlijke kleur zet, dan wordt dat mijn uitkomst. Je moet het aanvoelen.”

Er zijn nog meer verschillen tussen de chemische en de natuurlijke manier. “ Bij de natuurlijke methode wordt gewoon een produkt op het haar gezet, terwijl de chemische methode eerst de originele kleur aan het haar onttrekt en dan pas zijn nieuwe kleur afgeeft. De chemische kleuring dringt door tot in het merg van het haar. Terwijl de natuurlijke zich alleen maar vastzet achter de haarschubben.”

Een bio-haarkleuring is niet duurder dan een chemische. Een volledige biobeurt- wassen, knippen, kleuren- kost 2.200 frank. “ Dat is evenveel als bij de gewone kapper,” zegt Hervé Lauwaert.